Myter om vegetarkost
Jeg har givet jer alle planter der sætter frø, som er på hele jorden, og alle træer der bærer frugt med kerne. Det skal være jeres føde. De første to mennesker skulle være veganer 1 Mosebog 1:29.
Kan man undvære animanske fødevarer. Ja det kan man ifølge landbrug og fødevarer, sundhedsstyrelsen og fødevarestyrelsen.
En vegetarisk kost kan være fuldt ernæringsmæssigt dækkende for voksne ernaeringsfokus.dk.
Børn under 2 år, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt sst.dk foedevarestyrelsen.dk
Denne unge mand har ikke fået andet end vegansk kost hele sit liv. youtube.com.
Senere i bibelhistorien fik mennesker lov til at spise kød. 1 mosebog 9:3 Alle levende dyr må I spise. Ligesom jeg har givet jer de grønne planter, giver jeg jer dem alle sammen. Senere i det nye testamente fik de første kristne lov til at spise alt slags kød Apostlenes Gerninger 10:12. Alle slags firbenede dyr og krybdyr der lever på jorden, og alle slags fugle der flyver på himlen, måtte de spise. De måtte også spise fisk😊 jw.org.
De danske officielle kostråd tager udgangspunkt i lakto ovo vegetarisk kost. google.com ernaeringsfokus.dk
EPA og DHA
Findes i alger det er derfor at fisk indeholder EPA og DHA. Man skal passe på med hvilke kosttilskud man vælger med algeolie. Nogen bruger kemi for at udvinde EPA og DHA fra alger, nogle gør det ikke.
DFI bruger ikke kemi til at udvinde EPA og DHA. dkpharma.dk
Har vi brug for at spise fisk?
Det tyder på, at voksne veganere, hvis kost indeholder nok ALA (mindst 1% af det samlede energiindtag), er i stand til at omdanne tilstrækkeligt med ALA til EPA og DHA til at opretholde status, om end denne status er lavere end hos personer der spiser animalske produkter. Der findes ikke umiddelbart undersøgelser, der kan dokumentere, om veganeres lavere EPA og DHA status har sundhedsmæssig betydning. Se PDF fil fra DTU.
Samme næringsstoffer findes i andre fødevarer
Professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean bekræfter, at der et problem med skadelige tungmetaller i fisk og siger: Vi skal være opmærksomme på, at vi sagtens kan leve et sundt liv uden fisk ved at spise andet mad, som indeholder de samme næringsstoffer som for eksempel valnødder og visse planteolier, siger Phillipe Grandjean. De sunde næringsstoffer i fisk er blandt andet omega 3 fedtsyrer, D vitamin og jod, men disse næringsstoffer kan man også få fra eksempelvis hørfrø, æg og rugbrød.
Fødevarestyrelsen fortæller dog i et kort svar per mail til Videnskab.dk, at anbefalingerne til danskerne om at spise 350 gram fisk om ugen bygger på, at fisk giver de vigtige næringsstoffer i én samlet pakke. Forskningen bag anbefalingerne bygger altså ikke på et udvalg af de nævnte næringsstoffer, men på en kost, hvor der bliver spist en vis mængde fisk. videnskab.dk
Man kan altså vælge at leve som adam og eva 😊 eller få sine vitaminer og mineraler, samt EPA og DHA igennem dyr.
Grise og køer er veganer. Hvad spiser en gris i en stald google.com Hvad spiser en ko i en stald google.com.
Veganer og vegetar og graviditet
En varieret og velsammensat vegetarisk og vegansk kost kan dække behovet for de fleste næringsstoffer, når du er gravid, men der er behov for tilskud af visse næringsstoffer. Med den rette sammensætning har vegetariske og veganske kostvaner et højt indhold af en række vitaminer, mineraler og kostfibre. Sådanne kostvaner kan reducere din risiko for præeklampsi og fedme under graviditeten. Du kan også indtage færre miljøgifte. helsenorge.no
Højt indtag af fisk under graviditet øger risikoen for overvægt og fedme hos afkommet, ifølge et studie offentliggjort online i JAMA Pediatrics . Forskere overvågede 26.184 kvinder og deres børn for henholdsvis fiskeindtag og BMI. De, der spiste fisk mere end tre gange om ugen under graviditeten, fik børn med højere BMI gennem den tidlige barndom og øgede deres børns risiko for hurtig vægtøgning sammenlignet med dem, der spiste mindre fisk om ugen. Forskere mistænker, at kemiske forurenende stoffer, der findes i fisk, kan ændre fedtstofskiftet og dermed bidrage til vægtøgning. pcrm.org pubmed.gov
Der er altså tre ting man kan forbygge når man er gravid og er veganer eller vegetar i følge de norske sundhedsmyndigheder samt europæiske og amerikanske undersøgelser.
Svangerskabsforgiftning
Graviditetsdiabetes
Overvægt af moder og barn.
God mad når man er gravid
Under graviditeten begynder mange at tænke over deres spisevaner. Måske gælder det også for dig? God mad gavner både dig og babyen i din mave, så du har meget at vinde ved at tænke lidt ekstra over, hvad du spiser.
Nogle synes, at hele den her madsag under graviditeten er kompliceret, men faktum er, at der er meget mere, du kan spise, end du skal undgå. Her er råd om gode spisevaner, når du er gravid vaner, der er gode, selv efter din baby er født.
Livsmidelsverket i sverige svarer til fødevarestyrrelsen i danmark. livsmedelsverket.se
Får husdyr B12 i foder?
Konventionelle slagtesvin får for eksempel en række vitamin og mineraltilskud blandet i foderet, inklusive B12. Det er derfor B12 findes i svinekød. jyllands-posten.dk google.com
Da husdyr suppleres med en række vitaminer og mineraler, kan det diskuteres, om produkter som kød, æg og mejeriprodukter efterhånden er en naturlig kilde til vitaminer og mineraler, eller om det er muligt at springe dyret over som et mellemled og derved indtage vitaminerne og mineralerne direkte. PDF fil
B12 vitamin i vegetar fødevarer
I følge Landbrug og fødevarer findes B12 i visse alger og grønsager der er famyteret.
B12 vitamin findes i traditionel vestlig kost kun i animalske produkter, men forekommer også i visse algearter og mælkesyregærede grøntsager. ernaeringsfokus.dk
Chlorella
Vitamin B12 er biotilgængeligt i den alge som hedder Chlorella pyrenoidosa. Det er vigtigt at gøre opmærksom på at der findes mindst 20 forskellige arter af Chlorella og at nogle af dem indeholder B12. Men det er ikke alle varianter af chlorella hvor B12 er biotilgængeligt. Chlorella vulgaris indeholder B12 men det er ikke biotilgængeligt.
Spirulina
Spirulina indeholder udelukkende pseudovitamin B12, som ikke er ægte B12 pubmed.gov. Det anbefales ikke at tage spirulina sammen med B12 kosttilskud, da analogerne i spirulinaen kan hæmme optagelsen af B12 fra kosttilskud og andre fødevarer. Spirulina produkter må af denne grund ikke annonceret som B12 kilde. b12-vitamin.com
Er du i mangel på B12?
Eksperter fortsætter med at skændes om, hvilke blodværdier der indikerer en vitamin B12-mangel. Nyere forskning viser, at den nuværende grænse (200 ng/ml) sandsynligvis er for lav. Ifølge mere realistiske grænser lider næsten halvdelen af befolkningen i alle vestlige industrialiserede nationer af B12-mangel. Hvis man satte grænsen til 300 ng/ml vil 40% af befolkningen i den vestlige verden være i mangel på B12. b12-vitamin.com
Den nuværende mangelsdefinition indikerer, at omkring 2-7 % af den yngre generation og 14-40 % af den ældre generation lider af mangel på vitaminet. Såvel som ældre er vegetarer og veganere særligt udsatte; forskellige undersøgelser har fundet ud af, at omkring 20-70 % af vegetarerne og 60-90 % af veganerne lider af akut vitamin B12 mangel. b12-vitamin.com
Ældre menesker og mangel på B12
Et prospektivt studie af 107 frivillige i lokalsamfundet i alderen 61 til 87 år uden kognitiv svækkelse ved indskrivning. Frivillige blev vurderet årligt ved klinisk undersøgelse, MR-scanninger og kognitive tests. Blod blev indsamlet ved baseline til måling af plasmavitamin B12. neurology.org
B12 vitamin i animalsk fødevarer
Forskellige undersøgelser har vist, at vitamin B12 optages bedre fra ost og fisk end fra kød og æg. Dette skyldes en række årsager. For det første er vitamin B12 varmefølsomt, og en stor mængde vitaminer går tabt gennem madlavning. For det andet fordi det binder sig til proteiner i fødevarer jo lettere det er at fordøje, jo bedre absorberes B12.
For det tredje kan den indre faktor (IF) et særligt molekyle der kræves til indtagelse af vitamin B12 kan kun optage maksimalt 1,5 – 2,0 μg af vitaminet pr. måltid. Som et resultat har det høje vitamin B12 indhold i kød ikke væsentlige fordele, hvis det indtages i et enkelt måltid.
De der ikke spiser kød, men indtager animalske produkter som mælk ost og æg, har stadig nogle fødevarer i deres kost, der indeholder tilstrækkeligt med vitamin B12.
Camembert, Emmentaler, Goudaost, Danbo, Feta, Havarti, Mozzarella, Parmesan, Roquefort, Samsø ost, Svenbo ost, er nogle af de oste der har et højt indhold af B12. fooddata.dk
Derudover er det æg fra kyllinger der er de vegetariske fødevarer med det højeste indhold af B12. Mælk og yoghurt indeholder derimod kun små mængder af vitaminet. Alligevel ser det ud til at optagelsen af vitamin B12 fra mejeriprodukter er lettere for vores krop end fra æg. b12-vitamin.com
Nogle anbefaler at man indtager tre forskellige former for B12. De forskellige former virker forskellige steder i kroppen. b12-vitamin.com
Methylcobalamin virker i celleplasmaet.
Adenosylcobalamin fungerer i mitokondrierne.
Hydroxocobalamin virker i blodet og celleplasmaet.
Cyanocobalamin er syntetisk og kan udvikle giften cyanid. Alligevel er det meget brugt i kosttilskud. Selvom cyanocobalamin er lettere absorberet udskilles meget af det gennem urinen før det kan nå cellerne. Visse arvelige sygdomme såvel som stofskiftesygdomme forhindrer omdannelsen af cyanocoalamin til de aktive B12 former.
Methylcobalamin B12 har også vist sig at være overlegen til at tackle søvnforstyrrelser da det menes at påvirke melatoninsyntesen, hvorimod cyanocobalamin ikke har denne effekt. Cyanocobalamin skal igennem fire trin for at blive brugbart af kroppen. b12-vitamin.com
I danmark er anbefalingen af B12 i relation af alder forskellige ernaeringsfokus.dk
Om man kan bruge Chlorella pyrenoidosa til at få den mængde B12 vitamin man har brug for, afhænger af hvor godt ens helbred er, og hvor godt man absorbere B12.
Kosttilskud med B12
Det kan anbefales at man køber sugetablet med B12 da det optages bedre. bono.dk vitals.eu bono.dk
Hvis B2, B3, B5, biotin ( B7 ), folinsyre ( B9 ) magnesium og calcium er mangelfuldt kan det være en god ide at tage et multivitamin mineral komplex for at forbedre optagelsen af B12. b12-vitamin.com
Kreatin og muskler
Man kan ofte på de scoiale medier hører at kreatin ikke findes i vegetarkost. Det er både rigtig og forkert. Kreatin er et stof, som kroppen selv danner i leveren, bugspytkirtlen og nyrerne. Det produceres ud fra aminosyrerne arginin, glycin og methionin, og det lagres primært i vores skeletmuskulatur, hvor det findes i form af kreatinfosfat. purepower.dk
Man kan sige at kreatin er tilstede i animalsk kost, men kan dannes igennem tre animinosyrer fra vegetarkost.
Arginin og glycin er ikke essentielle aminosyrer. Methionin er en essentielle aminosyrer. Æg og fisk har et højt indhold af alle tre animosyrer i animalsk kost.
Aminosyrer arginin og glycin findes i store mængter i bælgfrugter. Men når det kommer til methionin er niveau meget lav i bælgfrugter. Frø, kærner, tahini, har et højt indhold af methionin. Man kan altså godt få dækket sit behov for de tre animosyrer igennem vegetarkost. Til sammen er niveauet lige så højt i bælfrugter, frø og kærner som i æg og fisk, hvad de tre aminosyrer angår. fooddata.dk
Hvorfor dyr der spiser vegansk indeholder kreatin google.com
Leucin og muskler
I tidsskriftet Videnskab kan læse om en undersøgelse der viser at vegetarisk protein er lige så gode til at opbygge muskler som animalsk protein. Men er de det, ja det er vegetarisk protein især soyaprotein er lige så god som animalsk protein til at opbygge muskler. pubmed.gov Den oprindelige artikel news.illinois.edu
De forskellige aminosyre har forskellig opgaver i kroppen. Den aminosyrer der skal opbygge vores muskler hedder leucin. I følge Landbrug og Fødevarer er tofu, jordnødder, sojabønner god kilder til den aminosyre. ernaeringsfokus.dk
Soyaprotein indeholder dobbel så meget af aminosyreren leucin, i forhold til oksekød. Linser indeholder lige så meget af leucin som svindkød. fooddata.dk
Misforståelser om vegetarkost
Forskellige steder kan læse om at veganer og vegetar kan komme i mangel på forskellige vitaminer og mineraler. Jeg har samlet en oversigt over de mest almindelige misforståelser man kan læse om forskellige steder på internettet.
Eksempelvis på Sundhedsstyrelsen hjemmeside kan læse om mange misforståelser.
Foreksempel at fisk er den eneste kilde til omega 3. sundhed.dk
Men fisk indeholder EPA og DHA, fordi de spiser alger der indeholder EPA og DHA! naturli.dk
Omega 3 ophobes nemlig i fiskens kød gennem det, de spiser, og i naturen spiser de alger, der indeholder omega 3 fedtsyren. Nina Skall Nielsen cand.scient. i cellebiologi, ph.d. og seniorforsker hos DTU Fødevareinstituttet. videnskab.dk
En anden misforståelse på Sundsstyrelsen hjemmeside er om B vitaminer. Især B1 og B2 mener sundhedsstyrelsen man ikke kan få nok af når man er veganer eller vegetar. sundhed.dk
Ifølge professor mso Susanne Gjedsted Bügel på Københavns Universitet er det praktisk talt umuligt ikke at få B vitaminer nok. B vitaminerne findes nemlig i stort set alle fødevarer. De findes i høj grad i kornprodukter, men også i grøntsager, frugt, fisk og kød. videnskab.dk
En anden misforståelse fra sundhedsstyrersen er det kun animalske fødevarer der indeholder B12. sundhed.dk
Vitamin B12 i chlorella er biotilgængeligt, og at et sådant kosttilskud er en naturlig måde for vegetarer og veganere at få den vitamin B12, de har brug for. pubmed.gov I aktiklen bruges en forkortelse som MMA ( plasma methylmalonsyre ).
Anbefalet daglig mængte vitaminer medicin.dk Anbefalet daglig mængte mineraler medicin.dk
Vitaminer og mineraler - Vegetarisk
A vitamin angives i retinolækvivalenter RE. Det anbefalede indtag er på 700 RE for kvinder og 800 RE for mænd. netdoktor.dk
A vitamin per 100 gram. Batat ( sød kartofel ) 745 RE, Grønkål 842 RE, Stor gulerod 1050 RE, Mælkebøtte1500 RE, Hyben 1900 RE.
D vitamin per 100 gram. Champignoner der vokser i sollys 164 ug. videnskab.dk Chlorella vulgaris 15.2 ug mdpi.com
Calcium per 100 gram. tofu 195 mg, hvide bønner 165 mg, røde kidney bønner 102 mg, soya bønner 163 mg, ris parboiled 130 mg mandel 257 mg.
Zink per 100 gram. Grønne linser 3,73 mg, Le Puy delikatesse 4,50 mg, røde linser 3,58 mg.
Jern per 100 gram. Røde linser 4,97 mg, grønne linser 7,43 mg, Le Puy delikatesse linser 8,80 mg, soya bønner 15,70 mg mung bønner 6,74 mg.
Selen per 100 gram. Mung bønner 8,80 ug, soya bønner 8,80 ug, linser beluga 63,0 ug, linser grønne 32.0 ug, linser røde 11,8 ug.
Jod per 100 gram. Mung bønner 6,70 ug Tang 36,000 ug. Bulgur 5,60 ug
Vitaminer og mineraler - Animalske
A vitamin per 100 gram Kylling 16 RE, Hakket oksekød 6.9 RE, Hakket svinekød 5.40 RE.
D vitamin per 100 gram kylling, svinekød, oksekød, 0 RE Sild 9,04 ug, Laks vildfanget 30 ug.
Lever indeholder store mængder af A og D vitamin
Jern per 100 gram. Hakket oksekød 2,26 mg, hakket svinekød 0,98 mg.
Zink per 100 gram. Hakket oksekød 4,34 mg, hakket svinekød 2,34 mg.
Selen per 100 gram. Hakket oksekød 6,80 ug, hakket svinekød 6,90 ug.
Jod per 100 gram. Torsk fisk 253 ug, Torsk lever 500 ug, Tun 15,6 ug, Laks atlantisk vild rå 30 ug, Rødspætte 25,5 ug, Sardin 25 ug, Sild marineret 73,8 ug, hummer 700 ug.
Oksekød og svinekød og andre kød typer indeholder næsten ingen nævneværdig mængde jod.
Calcium mejeriprodukter per 100 gram 121,00 mg. Hvad består mælk af? Arla.dk
Fisk Ansjos, Vildt fanget laks, Tun i tomat, Ål. De nævnte fisk er interessant på grund af deres høje indhold af vitamin A, D og calcium, jod, selen, samt protein. Det er forskelligt hvilke fisk der er højt i de forskelligt næringsstoffer.
Hvorfor at Tun i tomat indeholder mere A vitamin, end Tun i olie ved jeg ikke. Men tomat indeholder en stor relativ stor mængte af A vitamin.
De fleste dansker kan godt lide Makrel i tomat, men der er ikke meget næring i makrel i tomat. Dog er omega 3 i modsætning til andre fisk, højt i forhold til omega 6. Der er altså mere af omega 3 end omega 6 i makrel.
De fleste fisk har et højt indhold af omega 6 i forhold til omega 3.
Laks og makrel er dog undtaget, forholdet er bedre i forhold til omega 3 og omega 6.
Kilde: fooddata.dk
Hjerneskadet og vegetarkost
Nej man kan ikke blive hjerneskadet af at spise vegetarkost. Et stor engelsk projekt som blev udført mellem år 1993 og 2001 fulgte 48.000 menesker i op til 18 år for at finde ud af om der var en fare ved at spise vegetar kost. Da det var et observational study altså et observationsstudie ved man ikke hvorfor 10 ud af hver 1000 kød spiser fik dårlig hjerte. Og ud af hver 1000 vegetar fik tre et slagtilfælde. bbc.com
Århus Universitet
Århus Universitet har fundet ud af at hvis man spiser bæredygtig kost giver det en lavere risiko for blødninger eller blodpropper i hjernen, og som de selv formulerer det: En vegetarisk kost ligner meget en bæredygtig kost. newsroom.au.dk
Harvard University
Sund plantebaseret kost forbundet med lavere risiko for slagtilfælde.
Personer, der spiser en kost med et højere indhold af sunde plantebaserede fødevarer og et lavere indhold af mindre sunde plantebaserede fødevarer, kan reducere deres risiko for slagtilfælde sammenlignet med personer med en kost af lavere kvalitet, ifølge en ny undersøgelse ledet af forskere fra Harvard TH Chan School of Public Health. De fandt ud af, at sunde plantebaserede kostvaner defineret som rige på fødevarer som bladgrøntsager, fuldkorn og bønner, og med et lavere indhold af fødevarer som raffinerede kornsorter, kartofler og tilsat sukker kan reducere den samlede risiko for slagtilfælde med op til 10 %. hsph.harvard.edu
Vegan brain hemorrhage google.com Vegansk hjerneblødning google.com
Indvirkning af veganske og vegetariske kostvaner på neurologisk sundhed pubmed.gov
Knogleskørhed og vegetarkost
Kæmpe stor undersøgelse viser, at vegetarer har 25 procent øget risiko for knoglebrud, mens veganerne har ca. 50 procent øget risiko. patientakademiet.dk
Har veganer og vegetar større risiko for at få dårlige knogler. Nej da der er tale om et observerende studie som ikke kan vise kausale sammenhænge, kan man ikke bevise at veganer og vegetar har større risiko for at få dårlig knogler.
Vegetariske fødevarer der indeholder mere calcium og magnesium end mejeriprodukter
Sojabønner, Hvide bønner, Røde kidney bønner, Parboiled ris, Mandler, Tofu, Formalet kaffe, indeholder mere calcium og magnesium end mejeriprodukter. fooddata.dk
Vi har cirka 180.000 dansker der er vegetar - veganer. vegetarisk.dk
Vi har cirka 700.000 dansker der har knogleskørhed. osteoporose.dk
Den tyske befolkning
Den tyske befolkning bliver ofte undersøgt fordi 11% af befolkningen er vegetar. I 2021og 2022 stod det Medicinske Fakultet i Freiburg og Universitetet i Basel i Schweiz for undersøgelsen af den tyske befolkning.
Man undersøgte 3 forskellige grupper, omnivore, lakto ovo vegetar og veganer.
Undersøgelsen konkludret dette: Plantebaserede diæter, især den veganske diæt udviser de mest gunstige mønstre for lipidmetabolisme og glykæmisk kontrol, men det laveste fødeindtag af B12.
Desværre tror mange veganer at det ikke er nødvendigt at indtage et kosttilskud med B12. Det er det 🙄. Da vi bor i den vestlige del af verden kan vi ikke gå i supermarked og købe Chlorella pyrenoidosa som frisk alge. Man bliver nød til at tage et kosttilskud enten som Chlorella pyrenoidosa eller B12 vitamin vitaminpille.
Interessant er det at jern niveauet hos veganer er højre end hos omnivore, selv om veganer indtager mindre jern igennem kosten og som kosttilskud i forhold til omnivore, viser undersøgelsen af den tyske befolkning.
Det kan måske skyldes at omnivore indtager mange mejeriprodukter som indeholder store mængder Calcium som forhindrer optagelsen af jern. Omvendt indtager veganer store mængder frugt og grønsager som indeholder store mængder C vitamin som forbedrer optagelsen af jern. tandfonline.com.
DIAAS og PDCAAS
FN landbrugsorgination Food and Agriculture Organization FAO har levet to index hvor man ud fra to parameter forsøger at rangliste proteinkvaliteten i fødevarer. Optaglighed af protien og mængten af mængten af de 9 essentielle aminosyrer. Men er det brugbart. Man kan på de amerikanske sundhedsmyndigheder National Institutes of Health ( NIH ) database læse om en skarp kritik af DIAAS.
De amerikanske sundhedsmyndigheder
I øjeblikket er DIAAS det mest nøjagtige middel til rutinemæssigt at give en enkelt proteinkvalitetsværdi for en selvstændig fødevare. Dette skal ikke opfattes som ensbetydende med, at DIAAS er en perfekt målestok, og der er faktisk betydelige muligheder for at forbedre nøjagtigheden af DIAAS-værdier. Det bør også overvejes nøje, hvordan DIAAS anvendes i forhold til fødevareregler for at sikre, at brugen af metrikken ikke fører til utilsigtede konsekvenser og vildledende fremstillinger af visse fødevaretyper. pubmed.gov.
Landbrug og Fødevarer
FAO og WHO som har udviklet de to index DIAAS og PDCAAS. De bruger dyr i stedet for mennesker når de skal måle digestibility altså optageligheden af protein.
Landbrug og Fødevarer kritisere at man bruger dyr i stedet for mennesker. Aminosyrens fordøjelighed måles ideelt hos mennesker i ileum (den sidste del af tyndtarmen). Det gøres dog ikke i praksis. Her anvender man grise og rotter, men der udvikles også på mekaniske modeller. ernaeringsfokus.dk
Hvordan proteinerne virker i kroppen, når de er fordøjet og optaget, kan imidlertid ikke aflæses af en enkelt aminosyrescore. Der findes meget lidt forskning i aminosyreprofiler med test af ægte ileal fordøjelighed af forskellige typer af kødprodukter, så i praksis er det svært at beregne DIAAS værdierne for kød, som WHO og FAO har sat som standard for proteinkvalitet. ernaeringsfokus.dk
Frontiersin Der blev dog også bemærket huller i viden og forskning, vigtigst af alt manglede data om menneskelig fordøjelighed, der anvendte DIAAS. frontiersin.org
DTU Food
Proteinkvalitet bestemmes af proteinets fordøjelighed og indhold af aminosyrer (WHO og FAO 2007). Fordøjelighed af protein kan variere mellem forskellige fødevarer. F.eks. angives fordøjelighed af protein fra kød og fisk og mejeriprodukter at være 94-95% og for æg 97%, mens fordøjeligheden af protein i fuldkornscerealier og bælgfrugter angives at være 85-86% og for nødder og frø 91%. PDF fil DTU
Artikler om proteiner og antinæringstoffer
Af Nina C. Johansen fra Norge har en kandidatgrad i ernæring. Proteiner plantebasertkosthold.no Antinæringstoffer plantebasertkosthold.no ernaeringsfokus.dk
Den overraskende sandhed om lektiner i bønner
Dr. Will Bulsiewicz er certificeret specialist i intern medicin og gastroenterologi. youtube.com
Innovationscenter for Økologisk Landbrug om antinæringsstoffer PDF fil.
Plantefytonæringsstoffer og neurologisk sundhed
Forholdet mellem kost og neurologisk sundhed har fået betydelig opmærksomhed i de senere år. Blandt de forskellige kostmønstre er veganske og vegetariske diæter diæter, der er blevet mere og mere populære. Disse diæter er karakteriseret ved udelukkelse af animalske produkter og en afhængighed af plantebaserede fødevarer såsom frugt, grøntsager, bælgfrugter, korn, nødder og frø.
De er derfor særligt rige på fytonæringsstoffer, som er bioaktive forbindelser, der findes i planter. Disse diæter er rige på polyfenoler, flavonoider, vitaminer og andre essentielle næringsstoffer, der har vist sig at have potentielle neurobeskyttende virkninger. Læs kapitel 6. pubmed.gov
Nrf2/ARE Bliver nævnt i aktiklen mdpi.com
Biotilgængelighed af aminosyrer
Der er ikke nogen nævneværdig forskel på optageligheden når det kommer til animalsk og vegetarisk aminosyrer når man bruger mennesker i forsøg i stedet for grise og rotter. pubmed.gov
Nødder og mandler
Nogle tror fordi nødder indeholder store mængter fedt ( 40 - 60% ) at de feder. Det gør de ikke. youtube.com fooddata.dk pubmed.gov Spiser du nødder og mandler efter du er blevet 60 år. Noget tyder på at nogle nødder skal man indtage i små mængter eller helt undgå, efter man er blevet over 60 år. valnødder, mandler og pistacienødder er godt for folk som er over 60 år. youtube.com
Kostfibre er de nødvendige?
Nye forskningsresultater fra DTU Fødevareinstituttet og Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser at kostfibre og mængden vi indtager af kostfibre, har betydning for tarmbakteriernes udnyttelse af den essentielle aminosyre tryptofan. Med andre ord vil tryptofan omdannes til sunde stoffer, hvis vi indtager nok kostfibre og omvendt, hvis vi ikke får nok, vil tryptofan omdannes til stoffer, der ikke ser ud til at være gode for tarmen. ernaeringsfokus.dk
Fosfater ( et mineral ) og avidin ( findes i æg ) hører også til gruppen af antinæringsstoffer i animalsk kost ernaeringsfokus.dk
Fosfater findes i animalsk fødevarer og kan ikke neutraliseres ved tilberedning af mad. Men man kan dog få fosfatbindere i form af piller som modvirker fosfater virkning rigshospitalet.dk
Et højt indhold af fosfat i blodet kan give hudkløe, afkalkning af knoglerne eller tilkalkning af hjerteklapperne. rigshospitalet.dk
Mange har fået at vide at de skal drikke en halv liter mælk om dagen for at få sit calcium behov dækket. Det er også rigtig at man får sit calcium behov dækket ved en halv liter mælk. Men den indeholder cirka 450 mg fosfat. Det er tæt på den grænse som for voksne er på 520 mg fosfat om dagen. Den daglige anbefaling er i relation af alder. De fleste dansker indtager mere end dobbel så meget fosfat som anbefalet.
Danskerne får gennemsnitligt 1530 mg fosfor i kosten pr. dag. ernaeringsfokus.dk Fosfat i drikkevarer herlevhospital.dk
The Game Changers
Er den troværdig? Officiel trailer youtube.com Fuld dokumentar youtube.com
Faktacheck The Game Changers. Gil Carvalho youtube.com
Faktacheck The Game Changers. Plantbasednews Læger anmelder dokumentaren The Game Changers youtube.com
Seks kritikpunkter af dokumentaren 'The Game Changers youtube.com
En vegansk livsstil Hvad siger Bibelen? Jw.org
Hvorfor vælger nogle ikke at spise kød? Jw.org
Bøger der kan anbefales Vegansk grundkøkken Vegansk madglæde Grønne spirer Fantastiske bælgfrugter
Gratis bog om tofu naturesource.dk
Jul, påske, mortensaften Får man besøg af nogle der er vegeaner, hvad servere man så. Ofte er sådan noget som Mock Duck er noget veganer spiser til jul eller mortensaften vegetarisk.dk
Youtube kanal for dem over 40 😊 Food Impromptu
Youtube kanaler for dem der er under 40 😊 Sarah Sullivan og Fitgreenmind
