Kræft og kost
Hvad gør man når man får at vide at man har kræft? Nogle går selvfølgelig i panik, for hvad gør man? Nogle ændre på kosten for at leve sundt og for at styr på deres kræft situation. Men kan kost gøre en forskel. Ja det kan det. Kød og mejeriprodukter kan give kræft. Derfor vil det kunne gøre en forskel at ændre på sin kost.
BBC World Service, flere og flere i 30 års alderen får kræft. Antalet er steget med 80 % de sidste tre årtier. Der er ofte kræftformer som man ser hos folk der er 60 til 70 år gammel. Man arbejder i øjeblikket med to teorier, overvægt eller kunstig lys. Lys fra indendørs lamper ( sparepærer ) computer, smartphone ødelægger vores søvn der kan føre til svækket immunforsvar som gør os modtagelig for kræft. youtube.com
ABC News, Australiere i 30 erne og 40 erne står over for en alarmerende stigning i kræftdiagnoser, og forskere kæmper for at forstå hvorfor. Fra tarm og bryst til lever og nyre rammer aggressive kræftformer yngre mennesker; de opdages ofte sent med katastrofale konsekvenser. Kan det være PFAS! abc.net.au youtube.com youtube.com
Havregryn kan fjerne nogle af PFAS komponenterne fra kroppen. google.com. Havregryn sort har en større mængte af Beta glucaner. helsam.dk.
Et nyligt canadisk pilotstudie viste, at en fire ugers intervention med havre beta glucan tilskud førte til en næsten 10% reduktion i visse langkædede PFAS-niveauer i blodet hos 72 mænd. google.com
Dansk forsøg med kolesterolmedicin google.com
PFAS er kræftfremkaldende. ugeskriftet.dk.
Fisk har det højeste niveau af PFAS. Kød fra firbenet dyr har det næsthøjeste niveau af PFAS. frugt og grønsager har det laveste niveau af PFAS. Veganer har et lavt niveau af PFAS i forhold til omnivore. sciencedirect.com youtube.com
Farmer fisk har det laveste niveau af PFAS. Saltvandsfisk har det næstlaveste niveau af PFAS. Skaldyr har et højt niveau af PFAS. sciencedirect.com Grafisk oversigt google.com
Nej lever, torskerogn og grønlandske rejer er ikke sunde 🤨. google.com Dansk vildt er heller ikke undtaget fra PFAS dce.au.dk
Risiko ved PFAS
Nedsat antistofrespons i forbindelse med vaccination hos børn og voksne (PFOA, PFOS og PFHxS)
Forhøjet kolesterol hos børn og voksne (PFOA, PFOS og PFNA)
Små nedsættelser i fødselsvægt (PFOA, PFOS og PFNA)
Øget risiko for nyrekræft hos voksne (PFOA)
Øget risiko for forhøjet blodtryk i graviditeten/ præeklampsi
Ændring i leverenzymer (ikke leversygdom)
Øget risiko for brystkræft
Øget risiko for testikelkræft
Påvirket funktion af skjoldbruskkirtlen
Øget risiko for kroniskbetændelse i tyktarmen (colitis ulcerosa)
Personer med højt niveau af PFAS i deres blod, kan overfører det til andre igennem blodtransfusion. youtube.com videnskab.dk
Efter tobak er overvægt den hyppigste årsag til kræft. aicr.org. Børn og unge med kræft. cancer.dk
Nye terioer om hvorfor flere og flere får kræft i en tidlig alder. youtube.com
Rødt kød
Ifølge Landbrug og fødevarer er rødt kød kræftfremkaldende. Mere end 500 gram tilberedt rødt kød om ugen kan betyde en mindre øget risiko for tarmkræft 5-15%. ernaeringsfokus.dk.
Ifølge ugeskrift for læger og kræftens bekæmpelse er der en risiko på op til 22% ved at spise mere end 50 gram forarbejdet kød om dagen. ugeskriftet.dk
Man ved i dag at hvis man holder sig til 500 gram rødt kød om ugen og 350 gram forarbejdet kød om ugen udgør det ikke nogen sundhedsfare. who.ini thelancet.com
Danske officielle kostråd siger 350 gram kød om ugen. Svenske officielle kostråd siger 500 gram kød om ugen.
WHO rapport fra 2015 who.int. En forklaring på rapporten harvard.edu.
I følge WHO rapport fra 2015 er der op til 17% risiko for at få kræft af at spise rødt kød hvis man spiser mere end 100 gram om dagen ( ikke tilberedt kød ). Der er op til 18% risiko for at få kræft hvis man spiser mere end 50 gram forarbejdet kød om dagen.
Nogle mener at man ikke kan stole på WHO rapport fra 2015 fordi den bygger på epidemiologiske studier. Men det samme gør de studier, der har ført til at man har fastslået, at tobak er kræftfremkaldende. google.com
Kræft og livsstil
Det er vigtig at forstå at man er nød til at differentiere de procenter der er angivet. Lever man sundt kan risikoen være mindre, end hvis man lever usundt. google.com
Kræftens bekæmpelse
Faktum er i hvert fald, at kød fra okse, kalv, lam og gris (ofte omtalt som rødt kød) giver øget risiko for kræft i tarmen når vi spiser det i store mængder. cancer.dk
National Cancer Institute - rødt kød
På de amerikanske sundhedsmyndigheder kræftorganisation NCI hjemmeside kan man læse: rødt kød er forbundet med en øget risiko for tyktarms- og endetarmskræft, og bevis tyder også på, at det er forbundet med nogle andre kræftformer såsom prostata og bugspytkirtelkræft. Eksempler på rødt kød omfatter oksekød, svinekød og lam. cancer.gov
Hvorfor får man prostatakræft
Vestlige levevis (kød fra firebenede dyr, animalsk fedt og begrænset fysisk aktivitet) samt muligvis lav indtagelse af vitamin D og selen til de bedst underbyggede årsager. Den klassiske asiatiske kost, rig på fisk og naturlige planteøstrogener menes tilsvarende at beskytte mod klinisk prostatakræft. sundhed.dk
Hvidt kød
Kød fra fjerkræ og fisk har ingen negativ effekt på vores helbred. Faktisk har fisk en særlig beskyttende effekt relateret til især hjerte og karsygdomme. Fisk bidrager med omega-3 fedtstoffer, som også er vigtige for især hjernen. sundhed.dk
American Institute for Cancer Research - forbyggelse af kræft
På deres hjemmeside kan få en masse af vide om kræft og kost. Ved at sætte musepilen henover Cancer prevention og Diet derefter Foodfacts kan man se hvilke forskellige fødevarer der kan forbygger kræft. aicr.org
Ernæring nok når man har kræft
Mange oplever dog, at det ikke er helt så nemt at få spist det anbefalede. Et kræftforløb vil ofte være præget af manglende appetit, smagsændringer, lugtforstyrrelser samt kvalme og opkast. Det betyder, at mange taber sig hurtigt. I sådan en situation er det nødvendigvis ikke det vigtigste at spise sundt, men derimod at få nok energi og undgå for stort et vægttab. kræftoglivet.dk
Hørfrø og kræftbehandling
Nogle kræfttyper som brystkræft og prostatakræft kan behandles med hørfrø? Der er videnskabelig evidens for brug af hørfrø til behandling af brystkræft og prostatakræft.
National Library of Medicine - hørfrø
I aktiklen The Effect of Flaxseed in Breast Cancer kan man læse om hørfrø og brystkræft.
Dyreforsøg har vist, at indtagelse af hørfrø kombineret med tamoxifen kan reducere tumorstørrelsen i større grad end at tage tamoxifen alene. Derudover har nogle kliniske forsøg vist, at hørfrø kan spille en vigtig rolle i at mindske risikoen for brystkræft, primært hos kvinder efter overgangsalderen. Selvom lignaner findes i en række forskellige vegetabilske kilder, såsom fuldkorn, sesamfrø, grøntsager og frugter, har hørfrø cirka 100 gange flere lignaner end andre fødevarer. Pubmed.gov.
Kål og fuldkorn hjælper i kampen mod brystkræft
Forskning fra Kræftens Bekæmpelses Forskningcenter viser nu, at fuldkorn, frø og kål kan være med til at øge kvinder med brystkræfts overlevelse. Her ser det ud til, at de her østrogenlignende stoffer fra kosten måske kan gå ind og binde sig, der hvor østrogenen plejer at binde sig. Dermed nedsætter de den naturlige østrogens virkning, siger forskeren. dr.dk
Lidt beregning af hørfrø
Indholdet af cadmium i hørfrø kan variere, men et typisk niveau er omkring 300 mikrogram cadmium pr. kg. hørfrø. Hvis man spiser 25 g hørfrø pr. dag i gennemsnit (dvs. 175 g om ugen), vil man dermed få et indtag på ca. 50 mikrogram cadmium pr. uge fra hørfrøene. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastsat et tolerabelt indtag af cadmium til 2,5 mikrogram cadmium pr. kg legemsvægt pr. uge, hvilket svarer til 150 mikrogram cadmium pr. uge for en person på 60 kg. Med i gennemsnit 25 g hørfrø om dagen bidrager hørfrøene altså med ca. en tredjedel af det tolerable indtag af cadmium. foedevarestyrelsen.dk
Cadmium i EU's jordbund PDF fil
Hørfrø produktion i danmark og indien
Biogan oplyser at deres hørfrø bliver produkceret på fyn. Muligvis fra kragegaarden.dk. Nyborggård ser ud til at være et godt sted at købe hørfrø nyborggaard.dk
Salling øko hørfrø kommer fra Indien bilkatogo.dk Rossmann økologiske hørfrø kommer fra indien rossmann.dk
Valsemøllen oplyser at "Vores økologiske hørfrø er dyrket i Indien, mens de konventionelle hørfrø kommer fra Kasakhstan". Valsemøllen lever hørfrø til mange supermarkeder som har deres egen private label. varefakta.dk
At det er produktceret i indien betyder ikke nødvendivis at det noget dårligt 🙄😏😐. google.com
Man kan jo selv gøre sig nogle tanker! Har man lyst at købe noget fra Indien?. timesofindia.indiatimes.com
Cadmium kan også være gavnligt
Vores tidligere undersøgelser indikerer, at cadmium hos mus kan hæmme dannelsen af kemisk inducerede og spontant forekommende tumorer i lever og lunge. Cadmium er et effektivt antitumormiddel, når det gives i ikke toksiske doser og selv når det gives længe efter tumordannelse, hvilket antyder en unik følsomhed i visse tumorceller. pubmed.gov
Knust hørfrø
Knust hørfrø kan holde sig frisk i 4 måneder, flere undersøgelser begrunder ovenstående udsagn om, at opbevaring af de formalede hørfrø i omkring 4 måneder ikke resulterede i kvalitetsforringelse. Læs afsnit: Flaxseed as food. pubmed.gov
Det skal bemærkes at lignaner som er den planteøstrogen der er i hørfrø, ikke findes i hørfrøolie.
Læge Tobias Schmidt Hansen gennemgår de forskellige nødder og frø i bogen Nødder og frø og kommer også ind på hvordan man bruger hørfrø i kræftbehandlingen. Saxo.com
Sådan kan man knuse hørfrø youtube.com jeg bruger selv en blender den til smoothie, jeg opbevare dem derefter i køleskabet i en glasbeholder.
Chiafrø
Chiafrø indeholder cirka 50% mindre af den planteøstrogen der hedder lignaner i forhold til hørfrø. Chiafrø indeholder ikke cadmium sådan som hørfrø gør. Men for at indtage lige så stor mængde af lignaner skal man indtage 60 gram knust chiafrø om daget ved kræftbehandling. En så stor mængte vil være livsfarlig. Den anbefalet daglig mængde af chiafrø er 15 gram.
C vitamin og kræftbehandling
En anden mulighed for alternativ behandling kan være C vitamin behandling. De amerikanske sundhedsmyndigheder har selv lavet forsøg med C vitamin behandling. Se video der handler om de amerikanske sundhedsmyndigheder der selv har undersøgt muligheden for at bruge C vitamin i kræft behandling. youtube.com
National Cancer Institute C vitamin behandling
På de amerikanske sundhedsmyndigheder kræft organisation NCI kan man læse om C vitamin behandling. De er dog skrevet i et sporg ( terminologi ) der kan være lidt svært at forstå. En af artiklerne handler om en historisk gennemgang af behandling med C vitamin behandling, den er værd at læse igennem. cancer.gov.
Svensk TV om kosttilskud og kræft. Man skal ikke indtage vitaminer eller mineraler i store mængder oralt. youtube.com aicr.org
C vitamin behandling i danmark kan man få foreksempel i Hørsholm. Der er egenbetaling da der ikke gives tilskud fra det offentlige.
Alternativ kræftbehandling
I følge kræftens bekæmpelse bruger hvert fjerde dansker alternativ kræftbehandling cancer.dk
Noget af det mest useriøse man kan finde er fra tidslerne. De har det med at tage noget ud af kontekst og brodere videre på deres historie.
Et eksempel er dette: Marja Jäättelä, der er forskningsleder for Celledød og Metabolisme hos Kræftens Bekæmpelses har udtalt til tidsskriftet Videnskab; "Cannabinoiderne i cannabis hindrer, at kræftceller spreder sig, og de medvirker til kræftcelledød, fordi de rammer nogle receptorer, som generelt er opreguleret i kræftceller. Det har man vist i en række forsøg. Der er ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller". Såvel THC som CBD har øjensynligt sammen med de øvrige cannabinoider potentialet til at bekæmpe kræftceller og tilsyneladende uden markante bivirkninger. tidslerne.dk
Hvad der mangler er et link til selve arktikel det er taget fra. Magasinet videnskab gør opmærksom på at: I denne artikel fra 2013 henvises der til resultater fra dyreforsøg og laboratorieforsøg med celler. Resultaterne kan ikke overføres til mennesker.
Hvad Marja Jäättelä også gør opmærksomt på i arktikel er: Et andet problem er, at cannabinoiderne også dræber immuncellerne, og det er ikke så godt i forbindelse med kræft. videnskab.dk
Andre mærkelige alternative behandlings metoder fra tidslerne tidslerne.dk Og andre aktør på marked! berlingske.dk
Budwig kuren
Der er ingen videnskablig dokumentation for at den skulle havde nogen effekt på kræft. At Johanna Budwig skulle være nomineret til nobelprisen 7 gange er ikke rigtig. På nobelkomiten hjemmeside kan se hvem der er blevet nomineret i tidens løb. Søger man på Johanna Budwig får man følgene meddelelse: No persons found. Hun er aldrig blevet nomineret til nobelprisen! tidslerne.dk
På National Library of Medicine kan man læse følgene om Budwig kuren: Der var begrænset forståelse af fedtstofskiftet i 1950 for at informere Budwigs teori. Mens højdensitetslipoproteiner (HDL) og lavdensitetslipoproteiner (LDL) var blevet identificeret, var det først i 1970'erne, at apopeptider blev opdaget, og deres rolle og lipoproteinernes rolle generelt blev tydeligere forstået.
Opdagelsen af LDL-receptoren i 1974 (Brown og Goldstein) gav det manglende led i forståelsen af fedtsyretransport og den potentielle rolle, forskellige fedtstoffer kunne spille i menneskers sundhed. I mangel af denne viden konkluderede Budwig fejlagtigt, at svovlholdige aminosyrer methionin og cystein var nødvendige for opløselighed og transport af fedtsyrer. Svovlatomer spiller en rolle i dannelsen af estere produceret under fedtsyrefordøjelsen og taurin fra cystein, er en bestanddel af galdesalte, men disse var ikke de mekanismer, som Budwigs teori fokuserede på. pubmed.gov.
Budwig kuren blev opfundet for over 70 år siden! forskerne er blevet klogere siden.
Senfølgere efter kræftbehandling. Det er jo altid nemt at være bagklog? Men det er nemmer at forebygge end at helbrede. De 10 bud fra American Institute for Cancer Research.
Hvordan kan biblen hjælpe når et familiemedlem eller ven har fået kræft. jw.org
